Alesonor, dezvoltatorul primului proiect rezidential cu locuinte verzi de lux din Romania – Amber Gardens, lanseaza cel mai verde, inovativ si educational loc de joaca. Dezvoltat la initiativa Romania Green Building Council, proiectat sŸi construit de catre Alesonor, in urma consultarii elevilor inscrisi in program, locul de joaca verde amplasat la Amber Gardens reprezinta un efort de a atrage atentia asupra necesitatii de a dezvolta proiecte sustenabile cu o componenta educativa pentru copii.

 Locul de joaca verde de la Amber Gardens reflecta preocuparea Alesonor pentru sustenabilitate si promoveaza designul bioclimatic, incluzand elemente cu o valoare educationala ridicata pentru copiii care il vor utiliza. Acesta este construit cu scopul de a informa atat adulti cat si copii cu privire la protejarea mediului inconjurator, eficienta energetica, dezvoltarea sustenabila, precum si adoptarea designului bioclimatic in proiectarea si construirea unui mediu sanatos pentru locuit.

Pentru realizarea locului de joaca s-au folosit materiale cu o amprenta foarte scazuta de carbon: materiale si pamant de la constructia ansamblului rezidential, materiale reutilizate si materiale reciclabile, cum ar fi gabioane de piatra, lemn, metal si sticla. Echipamentele de joaca sunt construite doar din lemn natur, certificat.

Locul de joaca a fost amplasat strategic, folosind designul bioclimatic, luandu-se in considerare variabile precum pozitia soarelui sŸi directia vantului. Copacii, atent selectionati ofera protectie impotriva vanturilor si creaza un mediu confortabil si sigur. Designul bioclimatic al parcului va fi cel mai bine perceput si inteles de copii in timp, invatand prin joc, in diferite momente ale zilei si in diferite anotimpuri. Similar, designul bioclimatic sŸi beneficiile unei case pasive sunt remarcate sŸi apreciate de catre locuitori, in timp. Locurile comune de joaca, precum leaganele si toboganele, sunt combinate cu elemente neconventionale si educative.

Locul de joaca verde cuprinde doua sectiuni distincte, una in care gradina este organizata si controlata de echipa de arhitecti peisagisŸti si o sectiune in care plantelor li se permite sa formeze propriul ecosistem, asemanator padurii aflate in apropiere. Avand un numar variat de specii de copaci si plante spatiul de joaca permite copiilor sa invete despre caracteristicile diferitelor plante si parti ale acestora precum frunze, flori, fructe, scoarta de copac, etc. Alaturi de copii vor fi in fiecare zi cele 16 specii de copaci, dintre cele mai diverse: stejarul rosu, ciresul japonez, arborele de matase, arborele lalea sau ginko biloba. Datorita lor, copiii se vor putea bucura de frumusetea diversitatii naturale, invatand si intelegand cat de importanta este protejarea mediului. Vegetatia aleasa reduce cantitatea de apa folosita si elimina utilizarea de insecticide si ingrasaminte artificiale pentru gradina.

”Am primit cu entuziasm propunerea Romania Green Building Council de a proiecta si construi un loc de joaca verde al carui scop este consolidarea conexiunea copiilor cu natura si cresterea respectului fata de aceasta. Acordam o atentie deosebita mediului inconjurator si ne bucuram sa investim in proiecte sustenabile si educative” afirma Leonidas Anastasopoulos, Managing Partner Alesonor, dezvoltator al complexului Amber Gardens, primul proiect rezidential din Romania care integreaza designul bioclimatic si indeplineste criteriile unei casei pasive.

Organizatia RoGBC a initiat demersul construirii locului de joaca in urma unei sesiuni de informare si consultare-œatelierul de proiectare integrata –  care a avut loc in 2015 si la care au participat dezvoltatori rezidentiali, furnizori de materiale, tehnologii si servicii, designeri si arhitecti, reprezentanti ai mass-media, si, cel mai important, copii de toate varstele, acestia fiind principalii beneficiari ai proiectului.

„Romania Green Building Council se angajeaza sa initieze si sa dezvolte proiecte exemplare care vor demonstra si garanta ca mediul construit nu va pune in pericol generatiile viitoare, ci va fi o sursa valoroasa de educatie, siguranta, sanatate, confort, inovatie, precum si oportunitati economice. In urma acestui angajament, am invitat membrii comunitatii noastre, importanti investitori si furnizori de solutii verzi, sa isi uneasca fortele pentru a proiecta si dezvolta cel mai verde si educational loc de joaca. Acest prim proiect verde dezvoltat la Amber Gardens este o solutie exemplu atat pentru adulti cat si pentru copii cu privire la modul in care putem folosi natura in educatia copiilor. Ne bucuram sa lansam astazi cel mai verde si educational loc de joaca si ii asteptam la Amber Gardens pe toti ce care vor sa invete despre natura si protejarea mediului prin joc.”, a declarat Steve Borncamp, Consilier in cadrul Romania Green Building Council.

Partenerii proiectului sunt dezvoltatorul rezidential Alesonor, care a furnizat terenul si serviciile de design, precum si o parte dintre materiale, Cabro Construct, care a facilitat o parte din constructie, Holver, City Garden, Acropola si Bautehnik.

In luna octombrie 2016, proiectul este deschis spre vizitare grupurilor oranizate de elevi, cu programare pe site-ul www.ambergardens.ro. Dezvoltatorul proiectului va facilita vizitarea si pune la dispozitie un ghid -“ arhitect peisagist pentru a explica vizitatorilor obiectivele proiectului.

Citeste articolul pe WebPR

© Amber Gardens - All Rights Resevered