O nouă ediție a conferinței ‘Sustainable buildings – A step into the future’ a avut loc pe 15 iunie, la Hotel Sheraton. Organizată de Idea Events, împreună cu Asociația Together for a Better Tomorrow și în parteneriat cu Romania Green Building Council și ROFMA, conferința i-a adus împreună pe unii dintre cei mai apreciați lideri ai industriei, experți și profesioniști dedicați arhitecturii sustenabile, care și-au prezentat cele mai recente proiecte și au discutat cele mai inovatoare soluții din domeniu. Printre subiectele dezbătute în premieră în cadrul conferinței s-a numărat și acela al standardului WELL Building, o certificare ce se adresează și ia în calcul ocupanții clădirilor, sănătatea și confortul acestora, având implicații directe în retenția și creșterea productivității, atunci când facem referire la angajați.

Conferința a fost deschisă de Andrei Botiș (MRICS, NAI România), cu o alocuțiune despre perspectiva de ansamblu asupra industriei construcțiilor ‘verzi’ din România. Daniel Popa (Reynaers Aluminium), a vorbit despre soluțiile tehnologice de înaltă performanță marca Reynaers, care reduc costurile, conferind confort sporit atât în cadrul proiectelor comerciale și rezidențiale, dar și industriale. În discuție a fost adusă și inovația AVALON, o cameră de simulare virtuală din interiorul Campusului Reynaers din Belgia, care oferă o experiență virtuală unică de vizualizare și evaluare a unei clădiri, încă din faza de proiectare. Oana Stamatin (Colliers International) a analizat modul în care certificările verzi au influențat clădirile de birouri din București, insistând asupra beneficiilor unui spațiu construit verde. Cristian Vasiliu (ROFMA) a adus în discuție tendințe, rolul și preocupările specialiștilor din facility management pentru un mediu construit sustenabil, precum și reglementările noilor Standarde ISO pentru Facility Management. Primul panel s-a încheiat cu intervenția lui Mihai Păduroiu (MRICS, CBRE România), al cărui discurs s-a focusat pe conceptele health, wellness și wellbeing. El a analizat principalele trenduri în domeniu în ceea ce privește spațiile de birouri verzi, făcând referire și la noul proiect Skanska, clădirea Campus 6, ce urmează a fi prima clădire acreditată WELL din România și a cărei construcție a început deja. Proiectul a fost dezvoltat pornind de la lucrurile esențiale — aer, lumină, spațiu și comunitate, și aduce pe piața clădirilor de birouri din România o serie de inovații, cum ar fi sistemul HVAC avansat, sistemele de monitorizare și control a calității apei și prezența unui spațiu verde generos și deschis, menit să încurajeze interacțiunea pentru ocupanți și pentru comunitate. În premieră pentru România, Campus 6 va avea și propria pistă de alergare, de aproximativ 400 m, amenajată pe acoperiș, oferind spațiu pentru exercițiu fizic. Răspunzând întrebărilor adresate din audiență, Mihai Păduroiu a explicat în ce constă noutatea și diferența dintre standardul WELL și celelalte standarde de acreditare green.

Cel de-al doilea panel al conferinței a fost dedicat acreditărilor green, cu focus pe standardul WELL Building. Monica Ardeleanu(Romania Green Building Council) a discutat despre programul Ipoteca verde și despre proiectele acreditate green RoGBC, subliniind beneficiile conferite de traiul în clădiri verzi, atât din punct de vedere financiar, cât și al sănătății ocupantului. Arh. Bogdan Brandiburg(Brandiburg Studio) a vorbit despre proiectele realizate de studioul său de arhitectura, și a prezentat proiectul rezidențial Satul Scandinav, compus în totalitate din case active, caracterizate de un consum redus de energie. Discuțiile în panel au continuat cu o prezentare extinsă a standardului WELL Building, realizată de Tamara Dogariu (Well Acredited Professional). Aceasta a inclus o analiză a fiecăruia dintre cele 7 criterii esențiale de evaluare—Aer, Apă, Hrană sănătoasă, Lumină, Sport, Confort, Minte.

Invitatul special al acestei ediții, Arh. Ben Allen (Ben Allen Studio London), fondator al biroului de arhitectură care a dezvoltat primul proiect european ce a obținut acreditarea WELL Building, a completat discuția cu un punct de vedere valoros și aplicat referitor la experiența și provocările întâmpinate în finalizarea acestui proiect.

Ultimul panel al conferinței i-a reunit pe unii dintre cei mai importanți dezvoltatori din industria real estate, dar și specialiști din domeniul legislativ. Dimitris Pergamalis (Globalworth) a deschis cel de-al treilea panel cu o prezentare a primei clădiri Platinum din România și Europa de Sud Est, marca Globalworth. Prezentarea a urmărit atât etapa de concept și design, dar și pe cea de execuție și post-execuție, din punct de vedere al măsurilor luate pentru a asigura o eficiență energetică maximă. Dimitris Pergamalis a punctat și lecțiile învățate în urma acestui proces, insistând totodată și pe importanța sprijinului venit din partea chiriașilor. Alex Skouras (Alesonor) a continuat discuția cu o prezentare a ansamblului rezidențial Amber Gardens, ce are la bază principiile designului bioclimatic și folosește cele mai avansate soluții arhitecturale și tehnologice în scopul obținerii unui consum extrem de redus de energie. Ramona Grozăvescu(Immochan România) a prezentat proiectul Coresi Shopping Resort, un exemplu de regenerare urbană, arhitectură inovatoare și proiectare în conformitate cu standarde prietenoase cu mediul înconjurător. Ingo Nissen (Sonae Sierra) a completat discuția cu o analiză a proiectului Park Lake, dezvăluind totodată și cum va continua să se dezvolte acesta, în acord cu trendurile viitorului în materie de centre comerciale. Conferința s-a încheiat cu alocuțiunea lui Vlad Tanase (NNDKP), care a facut referire la aspecte privind legislația actuală și reglementările în domeniu, dar și la provocările și modalitățile de a le depăși.

Concluziile conferinței, pe scurt: Viitorul în industria real estate înseamnă: tehnologii , materiale și caracteristici integrate într-un spațiu primitor, care să stimuleze angajatul și să crească retenția acestuia; integrarea conceptului birou = acasă, prin crearea condițiilor de lucru și programelor care să crească productivitatea angajaților, să îi mentină sănătoși la trup și minte; facilități la locul de muncă care să încurajeze mișcarea și transportul alternativ — biciclete și mașini electrice; implicarea dezvoltatorului/chiriașului/angajatului în acest demers; respectarea mediului; reducerea amprentei de carbon; folosirea materialelor de construcție naturale, ecologice; folosirea tehnologiilor de ultimă oră; reducerea consumurilor și costurilor.

Mulțumim partenerilor noștri, care prin contribuția lor au făcut posibila desfășurarea evenimentului:
Partener GOLD: Genesis Property
Parteneri SILVER: CBRE România, Private Luxury Group, Private Jets Europe
Parteneri media: Wall Street, Agerpres, Igloo, Arena Construcțiilor, Știrile Imobiliare, Rezidențial.net, Ecoprofit
Traducerea oferită de Casa de Traduceri.

Despre organizator și co-organizator:

Idea Events este divizia de evenimente a Private Luxury Group. Cu experiență în organizarea de evenimente private, pentru clienții săi exclusiviști, în 2016, Idea Events a început organizarea unor serii de evenimente publice generate de cele mai de actualitate subiecte internaționale și naționale în ceea ce privește sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă.

Cu fiecare eveniment organizat, Idea Events promovează bunele practici, încurajează creativitatea și facilitează schimbul de experiență. Toate materialele folosite în cadrul evenimentelor sunt confecționate din materiale reciclate, iar prin fiecare acțiune este promovată o abordare cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

Asociația Together for a Better Tomorrow are ca scop organizarea de acțiuni și proiecte menite să sprijine dezvoltarea durabilă și să încurajeze un stil de viață sustenabil.

 

Citeste articolul pe AGERPRESS

© Amber Gardens - All Rights Resevered