Energy market requires solutions for investment of EUR20 bln. Romania’s Energy Strategy for 2030, the legacy of Ciolos Government for a domain of EUR30bln, is actually a diagnosis. The next government must come up with money

By November 12, 2021Press

Pentru prima dată după 2008, România are o strategie energetică pe termen lung, document cerut în repetate rânduri de sectorul de profil care cumulează busi­nessuri de peste 30 mld. euro. Oamenii din industrie spun că ar fi vrut însă mai mult de la Strategia Energetică 2030, documentul de circa 100 de pagini realizat de Ministerul Energiei condus de Victor Grigorescu, dar admit că este un început. Rămâne responsabilitatea viitorului gu­vern să identifice soluţiile prin care până în 2030, peste 20 de miliarde de euro să fie pompate în sistemul energetic local, în toate ramurile sale.

Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns cei mai importanţi jucători din do­me­niul energetic care au acceptat din nou invi­ta­ţia ZF de a se aşeza la masa discuţiilor în ca­drul conferinţei ZF Smart Energy: Cum îşi fac loc soluţiile inteligente în piaţa energiei din România.

Casele care-şi produc singure energia apar şi ele în peisaj, dar răspândirea acestui model de trai este abia la început în contextul în care nu există încă un cadru legislativ care să răspundă la anumite întrebări cum ar fi ce se întâmplă cu energia produsă care nu se consumă sau la ce preţ este injectată în reţea. Amber Gardens, un proiect imobiliar dezvoltat de Alesonor, este o astfel de investiţie în care casele sunt construite pe principiile eficienţei energetice, unele dintre ele fiind dotate cu panouri solare. Firma Alenosor a fost fondată în 2003 de patru parteneri greci, cu investiţii în imobiliare, retail şi telecom.

„Casele pasive au cele mai stricte standarde energetice şi pot atinge o reducere consumul de energie de până la 90% faţă de o casă normală. Este o reducere foarte mare a energiei, astfel că o familie poate economisi în 20 de ani până la 50.000 euro doar din eficienţa energetică a casei. Folosim panouri foto­vol­taice care funcţionează în paralele cu un sistem de stocare a energiei pe ba­terii“, a precizat Alex Skouras, managing partner Alesonor, dezvol­tatorul proiectului Amber Gardens.

Ziarul Financiar
December 9th, 2016

https://www.zf.ro/special/piata-energie-cere-solutii-investitii-20-mld-euro-strategia-energetica-2030-mostenirea-guvernului-ciolos-domeniu-30-mld-euro-fapt-diagnoza-urmatorul-guvern-vina-banii-16021269

© Amber Gardens - All Rights Resevered